WEEËNBEGELEIDING

Sjennie van de Ven

Over Weeënbegeleiding Sjennie van de Ven

IK Een rubriek over mensen die in Oost- Brabant werkzaam zijn in de zorg.

Naam: Sjennie van de Ven Leeftijd: 54 Woonplaats: Oss Beroep: Weeënbegeleidster Oss

Wat biedt u precies met uw praktijk?

„Ik liep al jarenlang rond met dit concept. Je hoort tegenwoordig nog te veel verhalen dat vrouw en partner heel paniekerig reageren als de bevalling eenmaal zo

ver is. Allebei weten ze niet hoe te handelen en hoe te ontspannen, ondanks dat ze hierover informatie hebben ingewonnen.
Na een tijdje dacht ik: laat ik het verschil eens maken. Zwangere vrouwen en hun partner hebben namelijk behoefte aan duidelijke informatie.
Die geef ik in drie sessies, gehouden in een huiselijke sfeer. Daarom geen felle tl-verlichting, maar kaarsjes.
Op die manier kun je makkelijker doeltreffende ademhalingstechnieken leren om straks de gedachten van de pijn af te leiden.”

Hoe kijkt u naar de gemiddelde begeleiding?

„Weeënbegeleiding krijgt véél te weinig aandacht. Verloskundigen waarschuwen de zwangere vrouw voor de pijn en dan is het vervolgens aan hen om uit te zoeken wat bij ze past.
Ja, bevallen doet pijn; het is topsport. Maar hoe je het best die strijd aan gaat hoor je niet. De kracht van mijn techniek is om het niet alleen te doen, maar samen.
Tijdens de drie lesavonden staat de partner centraal. Belangrijk, omdat zij op hét moment vaak het gevoel hebben alsof ze in de weg staan.
Je hoort vaak dat ze het vreselijk vinden als ze niet weten wat ze moeten doen. ”

Waar komt uw liefde voor het ongeboren kind vandaan?

„Ik was altijd al een beetje hobbyistisch bezig in die richting. In mijn jeugd had ik een bepaalde affectie met zwangeren en pasgeborenen.
Ik weet niet wat het precies is, het is een gevoel. Ik wilde er absoluut mijn werk van maken. Heb daarom een tijdje op de ambulancedienst van de huisartsenpost gewerkt.
Dat gaf ik in 2008 echter op om mijn praktijk te kunnen realiseren. De zwangerschapscursussen die je ziet zijn vaak heel grootschalig en niet persoonlijk.
Dat was de doorslaggevende factor, want een persoonlijke benadering is misschien wel het belangrijkst van alles.”

Waar bent u het meest trots op?

„Dat ik na al die jaren eindelijk serieus wordt genomen. In het begin merkte ik dat mensen hun bedenkingen hadden. Dat het geen resultaat zou leveren.
Maar nu het omgekeerde het geval is, is iedereen lovend. Gynaecologen en verloskundigen uit de regio kunnen aan bepaalde handelingen zien dat zwangere vrouwen bij mij op bezoek zijn geweest.
Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”

“ Partners hebben op hét moment vaak het gevoel alsof ze in de weg staan

Sjennie van de Ven